Gruszka w karmelu gotowana

Tani sposób na efektowny deser. Gruszka w karmelu to deser którym podbijesz serca gości na każdym domowym przyjęciu. Karmel, szybki i prosty w  przygotowaniu, tani, bo tak naprawdę to nic innego jak woda, cukier, ewentualnie odrobina masła czy miodu. Gruszki zatopione w tym złotym płynie rozpływają się w ustach, nabiorą pięknego koloru oraz niezwykle elegancko będą prezentować się na talerzu.

gruszka 1

Składniki dla 2 osób:

2 duże, twarde gruszki
6 łyżek trzcinowego cukru
1 łyżka miodu
6 łyżek wody
1 łyżka masła

gruszka 3

Przygotowanie:

Gruszki obierz ze skórki, pozbądź się gniazdek nasiennych. Na głębokiej patelni połącz miód, wodę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaj łyżeczkę masła oraz gruszki, wydrążonym środkiem w kierunku dna patelni. Na małym ogniu gotuj gruszki przez kilka minut, obróć na drugą stronę i podgrzewaj do momentu, aż karmel nabierze złotego koloru. Przełóż na talerz, podawaj z płatkami migdałowymi lub gałką loda.

gruszka 2

6a

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz