Granola to świetny pomysł na śniadanie. Szczególnie, jeżeli zrobisz ją samodzielnie w domu i wzbogacisz zdrowymi dodatkami. Przygotowanie domowej granoli jest niezwykle proste i zajmuje bardzo niewiele czasu.

Jaka powinna być granola? Słodka, zdrowa i przede wszystkim chrupiąca. Jak osiągnąć chrupiąca granolę? Jest to niezwykle proste –  tajemnicą jest dodanie 2 łyżek cukru brązowego. Tak powstaje najpyszniejsza granola na świecie!

Poniższy przepis to moja podstawowa receptura ( płatki owsiane, otręby, mąka – to koniecznie, ponieważ mąka sprawia, że granola zlepia się w grudki. Jako dodatki stosuję albo orzechy, albo rodzynki, dodaje czasami chia lub siemię lniane, wedle upodobań. Granolę zlepić można miodem,  powidłami albo startym na tarce jabłkiem wymieszanym z  miodem lub cukrem brązowym). Do granoli dodać możecie również suszone owoce lub czekoladę, ale to na sam koniec, po upieczeniu granoli.

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych klub żytnich
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych*
  • pół szklanki pokruszonych orzechów (migdałów lub orzechów włoskich)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki kakao

*Jeżeli macie problem z glutenem otręby pszenne zastąpić możecie np amarantusem.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, najlepiej za pomocą dłoni zagniatając tak, aby granola tworzyła zwarte grudki. Wysypujemy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni ustawiając grzanie góra/dół.

Smacznego! 😉

Leave a Reply