Granola miodowo-orzechowa

Granola – śniadaniowy przysmak powstały z płatków owsianych, otrębów, bakalii, orzechów, ulubionych dodatków, zapieczone w piekarniku z dodatkiem miodu. Przepisów na granolę wypróbowałam całą masę, ten przepis uwielbiam ponad całą resztę przepisów na granolę. Granola na chwałę jesieni, bo ja kocham jesień i kocham orzechy – pod każdą postacią, dlatego dzisiajsza granola jest bardzo mocno orzechowa.

Oczywiście dodatki można dowolnie modyfikować. Jeżeli nie lubicie masła orzechowego zastąpić możecie go większą ilością miodu. Zamiast orzechów dodać rodzynki lub daktyle. Pełna dowolność, domowa granola i tak wyjdzie zdrowa, a ta sklepowa się do niej nie umywa! 😉

_DSC0006

Składniki:

3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego lub zwykłego
4 łyżki miodu
szczypta soli

Jak zrobić najsmaczniejszą granolę świata?

Orzechy laskowe uprażyć na patelni, pozbawić brązowych skórek. Orzechy włoskie pokruszyć. Wymieszać suche składniki. Wymieszać miód z olejem kokosowym i masłem orzechowym podgrzewając na malutkim ogniu. Suche składniki zalać roztopionym masłem orzechowym z miodem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec 40 minut, w piekarniku rozgrzanym do 130ºC, mieszając co 15 by granola się nie przypaliła.

PS. Świetnie sprawdza się podana z jogurtem na śniadanie. Podana warstwowo stworzy fit deser, można jej używać jako posypki do lodów lub owocowych sałatek. 😉

_DSC0052

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

  • Coś bardzo podobnego jadłam dzięki aplikacji kcalmar. Jeśli to smakuje podobnie, to gorąco polecam! Smak? Genialny!

Dodaj komentarz