Faworki – czyli chrust babcinym sposobem

22  pomniekszona

Faworki są błyskawiczne, przepis sprawdzony. Zawsze się udają, a następnie w ekspresowym tempie znikają ze stołu. Przepis wystarcza na przygotowanie 2 talerzy chrustu. Mi udało się zjeść aż 3 sztuki. Zniknęły w oka mgnieniu, a domownicy poprosili o więcej, wiec smażyłam dokładkę 🙂

Składniki:

250 g  koncentratu mąki bezglutenowej ( lub mąki pszennej )
3 żółtka
2 łyżeczki spirytusu
1/2 szklanki gęstej śmietany (100ml)

cukier puder do posypania faworków
olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, spirytus oraz śmietanę. Dobrze wyrabiamy, do otrzymania gładkiej, jednolitej kuli ciasta.

2. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

3. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i ponownie ugniatamy ciasto starając się je jak najbardziej napowietrzyć. Rwiemy i ponownie ugniatamy, lub rozwałkowujemy, składamy na pół i znów rozwałkowujemy. Napowietrzanie powinno trwać około 5 minut.

4. Gdy ciasto na nasze faworki jest tuż wystarczająco napowietrzone rozwałkowujemy je bardzo cieniutko. Z ciasta wycinamy prostokąty o wielkości około 11cm x 3 cm i każdy prostokąt po środku nacinamy. Chwytamy faworki i jeden koniec przeplatamy przez nacięcie.

5. Pieczemy po kilka sztuk w oleju nagrzanym do 170 stopni, do zarumienienia z każdej strony.

11 pomniejszone

88 pomniejsz

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz