orzechowe 3

Święta sprzyjają zapracowanym. Weekend czas zacząć i to jeszcze jaki piękny weekend. Słońce świeci, na stole duży kubek, pysznej korzennej kawy, a na talerzu kilka gorących, mocno orzechowych ciastek. W piekarniku ląduje kolejna blacha wypełniona po brzegi tymi smakołykami, a ja z gazetą  w ręce delektuje się ciastkami których przygotowanie nie zajęło więcej niż 10 min – dosłownie. Takich popołudni więcej poproszę!

Ciasteczka orzechowe uwielbiam do granic możliwości, często je piekę, eksperymentując przy tym na wszystkie możliwe sposoby. Czasami eksperyment okazuje się strzałem w dziesiątkę, jak na przykład ciastka cynamonowe z masłem orzechowym (klik), czasem kończy klapą. Przepis który dziś Wam prezentuje to ekspresowe ciastka które wychodzą zawsze! Za każdym razem ciacha wychodzą tak samo smaczne, tak samo chrupiące i tak samo wypełniają dom cudownym, orzechowym zapachem.

Składniki:

150 g mielonych orzechów włoskich
150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
150 g mąki ryżowej
100 gram miękkiego masła
3 łyżki cukru
1 jajko
1  łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.

2. Do masła dosypujemy starte orzechy ciągle miksując.

3. Dodajemy jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dosypujemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy z masą.

4. Z tak przygotowanej masy orzechowej  formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy każdą kulkę łyżką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Ozdabiamy wedle uznania, w moim przypadku była to gorzka czekolada i uprażone na patelni orzechy. 🙂

orzechowe

Smacznego 🙂

2 Responses

Leave a Reply