Domowy ajerkoniak

z podpisami 2 pomniejszone

Likiery to jedyny dział alkoholowy który przypadł mi do gustu, pewnie dlatego, że jestem wielką fanką wszystkiego co słodkie. Domowy ajerkoniak jest prosty i szybki w wykonaniu. Lekko gęsty, słodki likier jajeczny pachnący wanilią. Ten z poniższego przepisu nie jest zbyt mocny, więc można się nim raczyć w większych ilościach. Jest bardzo prosty w wykonaniu, możecie go przyrządzić na szybko i świetnie się sprawdzi jako dodatek do lodów i deserów. 

Składniki:

6 żółtek
szklanka cukru pudru
jedna laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
100 ml wódki

* jeżeli wybraliście cukier waniliowy zamiast prawdziwej wanilii, a nie jesteście miłośnikami bardzo słodkich trunków trzeba zmniejszyć ilość cukru pudru o 1 łyżkę.  🙂

Przygotowanie:

Aby przyrządzić domowy ajerkoniak należy najpierw zagotować mleko z rozciętą na pół laską wanilii lub cukrem waniliowym i przestudzić. Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy w metalowej misce na puszystą masę, do momentu aż masa stanie się jaśniutka.  W małym garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę z żółtkami układamy na garnku i nad para miksujemy jeszcze 1,5 minuty, żółtka powinny zgęstnieć, ale nie przesadźmy – nie możemy miksować nad parą zbyt długo, żółtka mogą się zważyć! Ściągamy miskę z nad pary, dodajemy mleko oraz wódkę i dokładnie całość mieszamy.  Ajerkoniak po schłodzeniu jest gotowy do spożycia. 🙂 Można go przechowywać dość długo w lodówce.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz