Domowa czekolada z pomarańczą

Domowa czekolada z pomarańczą

Kto nie lubi czekolady? Ja w swoim najbliższym otoczeniu chyba nie mam takiej osoby. Bardzo lubię przygotowywać sama czekolady aromatyzowane z 2 powodów: te kupione w sklepie uchodzą za towar ekskluzywny, a co za tym idzie są bardzo drogie, drugim powodem jest zapach jaki unosi się w całym domu podczas przygotowywania tych słodkości.  Ja swój blok czekoladowy przygotowałam z zaledwie 4 składników, czekolady gorzkiej, czekolady mlecznej, odrobiny masła, a  całość wzbogaciłam o domową skórkę kandyzowaną z pomarańczy. Efekt palce lizać!
Cały dom pachnie pomarańczą i czekoladą, całość prezentuje się pięknie nadając świątecznego klimatu. Musicie wypróbować, gorąco polecam. 🙂
Przepis na skórkę znajdziecie tutaj

_DSC0179tak

Składniki:

2 gorzkie czekolady
1 czekolada mleczna
2 łyżki masła
skórka kandyzowana

składniki na formę 20×17 cm
Czekolada jaka powstała z tego przepisu ma grubość tradycyjnej czekolady około 7 mm.

Przygotowanie:

Czekoladę posiekaj na drobne kawałki.
W garnku zagotuj wodę. Kiedy się zagotuje postaw na garnku miskę. Gaz wyłącz aby woda się już nie gotowała.
Do miski wsyp 80% czekolady i dodaj masło. Rozpuść ciągle mieszając, a  następnie ostudź.
Po ostudzeniu dosyp resztę czekolady i ponownie rozpuść postępując jak wyżej.
Wylej na pergamin i posyp skórką kandyzowaną.

_DSC0148

Smacznego 🙂

60embed_wUyKRiPXN1LSrmuPF7ytTRMK2mbDkgzz

 

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz