Dietetyczne muffinki z dynią i orzechami

pomniejszone zdjęcie

 Lekkie, puszyste muffinki dyniowe z orzechową nutą – bez dodatku cukru, z mąki razowej. Dietetyczne muffinki dyniowe są alternatywą dla muffinek marchewkowych. Równie wilgotne jak te z marchewki, ale zupełnie inne w smaku. Orzechowo – dyniowe połączenie, korzenny aromat i  mąka razowa sprawiły, że są to moje ulubione muffiny.

Składniki:

1 szklanka mąki razowej bezglutenowej (jeżeli nie masz problemu z glutenem – zwykłej mąki razowej)
1 szklanka dyni startej na średnich oczkach
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy korzennej

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i przyprawy, wymieszać. Dynię zetrzeć na średnich oczkach, odcisnąć dłońmi nadmiar soku i dodać do suchych składników. Do miski wrzucić resztę mokrych składników poza jajkami. Jajka dzielimy, żółtka dorzucamy do miski, białka ze szczyptą soli ubijamy na pianę i dokładnie mieszamy z całością. Po nałożeniu ciasta do foremek, piec 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

  • Wlasnie robie, pieknie rosna, przepysznie pachna. Zamiast dyni dodalam jablko pomarancz i cynamon-zblenderowane. Mmm… Palce lizac.

Dodaj komentarz