Dietetyczne kokosanki z rodzynkami i suszoną śliwką

napis4

Święta, święta i po świętach, a co za tym idzie u większości osób na wadze kilka kilogramów więcej i wyrzuty sumienia związane ze świątecznym obżarstwem… Jako, że w mojej kuchni królują zdrowe i lekkostrawne potrawy, moim postanowieniem noworocznym jest jeszcze większe uzdrowienie mojej rodzinki. Jeśli chcesz schudnąć, a ciągnie Cię strasznie do słodyczy i lubisz się zdrowo odżywiać – sięgnij po ten przepis! Dietetyczne kokosanki bez mąki, bez tłuszczu, z minimalną ilością cukru są sposobem na to, żeby przekąsić coś smacznego i zdrowego. 

Składniki:

6 białek
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki rodzynek
3 suszone śliwki
paczka wiórek kokosowych (20dag)
1 żółtko
4 łyżki kleiku ryżowego
szczypta soli

 

napis5

Przygotowanie:

Białka z solą ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. W blenderze miksujemy suszone śliwki oraz 3 łyżki rodzynek. Zmiksowane na drobno bakalie dodajemy do ubitych białek razem z żółtkiem, kokosem oraz kleikiem ryżowym, delikatnie całość mieszamy. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki ozdabiamy resztą rodzynek. Pieczemy 25 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu kokosanki należy przetrzymywać w zamkniętym pojemniczku, najlepiej puszce i jeść je dopiero na drugi dzień gdy lekko zmiękną. Moje łakomstwo mi na to nie pozwoliło, ale za Was trzymam kciuki 🙂

napisy6

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz