Czekoladowe tartaletki z borówkami

tartaletki

Pomimo upałów jakie ostatnio nas meczą nabrałam ochoty na wypieki. Babeczki z ciasta pół kruchego z lekkim kremem podane z sezonowymi owocami. Ciasto oczywiście czekoladowe – jakie mogłoby być inne skoro czekolada jest królową deserów? Co pasuje najlepiej do czekolady? Są dwa warianty albo wiśnie, albo jagody. Dla mnie te drugie jednak królują na stole w towarzystwie czekolady. 🙂

Ciasto na babeczki jest bardzo delikatne z 2 powodów, zamiast mąki 3/4 stanowi kakao, dodatek śmietany sprawia, że są ciasto bardzo łatwo się wyrabia i wałkuje.

Składniki na krem waniliowy:
150 ml mleka
60 g
2 żółtka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii

W garnku zagotować mleko. W misce wymieszać żółtka z cukrem, mąką i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.
Do miski z żółtkami wlewać stopniowo gorące mleko mieszając trzepaczką żeby żółtka nam się nie ścięły.
Masę przelać ponownie do garnka, podgrzewać na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Gotowy krem ostudzić, przełożyć do rękawa cukierniczego (może być woreczek z którego zetniemy róg) wstawić do lodówki.

Składniki na czekoladowe tarteletki:
1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki kakao
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie jak ciasto się nam chłodzi tartaletki smarujemy odrobiną masła lub oleju kokosowego.
Po upływie godziny wyciągamy i wałkujemy ciasto na oprószonej skrobią ziemniaczaną stolnicy na grubość 4 mm.
Z ciasta wycinamy koła o takiej samej średnicy jak tartaletki.
Foremki wykładamy ciastem tak aby ciasto przylegało do ścianek. Tartaletki nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy schłodzone z waniliowym kremem i owocami, ja wybrałam ukochane borówki 🙂

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

Dodaj komentarz