Czekoladowe ciasto z budyniem i gruszką w karmelu

Co mogę powiedzieć na temat tego ciasta? Na pewno to, że jest niewątpliwie ideale, nieziemsko pyszne i w zaskakująco szybkim tempie zniknęło ze stołu…

Połączenie kruchego, czekoladowego ciasta, budyniu i karmelizowanych owoców zachwyci każdego. O tak cudownej porze roku jaką jest jesień karmelizować można niewątpliwie wszystko; dynie, śliwki, jabłka czy gruszki. Dziś największą ochotę miałam na gruszki i tak zupełnie przypadkowo powstało pyszne, delikatne w smaku ciasto czekoladowe, zwieńczone domowym budyniem i karmelizowaną gruszką.

Dafne111

Składniki na czekoladowy spód:
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
100 g zimnego masła
3 łyżki miodu
4 łyżki kakao

Składniki na budyń:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru waniliowego
2 żółtka

Karmelizowane gruszki:
2 duże, twarde gruszki
6 łyżek cukru
2 łyżki wody
1 łyżka masła

Dafne6

Przygotowanie:

1. Składniki na ciasto połącz ze sobą. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto. Możesz je wcześniej schłodzić i rozwałkować przez folię, lub wykładać kawałeczek po kawałeczku.

2. Blachę z ciastem wstaw do lodówki na 20 min. Na schłodzone ciasto wyłóż papier do pieczenia, a następnie fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie kremu:

3. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj odrobinę ciepłego mleka i mąkę, wymieszaj. Jajka z mąką dodaj do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie rózgą i zagotuj jak tradycyjny budyń. Zostaw do wystudzenia.

Przygotowanie gruszek:

3. Gruszki obierz ze skórki, pozbądź się gniazdek nasiennych. Na głębokiej patelni połącz wodę i cukier, mieszaj drewnianą łyżką do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaj łyżeczkę masła oraz gruszki. Na małym ogniu podgrzewaj gruszki przez kilka minut, obróć na drugą stronę i podgrzewaj do momentu, aż karmel nabierze delikatnie złotego koloru.

Przestudzony budyń wyłóż na czekoladowy spód. Wstaw do lodówki na minimum 35 minut. Po upływie tego czasu ciasto nadaje się do krojenia. Podawaj najlepiej ze świeżo skarmelizowanymi gruszkami. Ciasto wygląda dzięki nim bardzo efektownie. 🙂

Smacznego! 🙂

Leave a Reply