Czekoladowe ciastka śniadaniowe

Pożywne śniadanie w 1 kawałku ciastka. Pewnie już nie raz pisałam o tym, że uwielbiam mało skomplikowane przepisy. Takie według mnie zawsze muszą się udać. Owsiane, czekoladowe ciastka śniadaniowe, to ciastka bez cukru, wiec zdrowe, z dodatkiem amarantusa, który dzięki bogactwu minerałów sprawi, że słodki kawałek ciastka w towarzystwie szklanki mleka może posłużyć za pyszne śniadanie.

 2

Składniki:

250g miękkiej margaryny
1/2 szklanki dowolnej pełnoziarnistej mąki bezglutenowej
1/2 szklanki amarantusa
2 szklanki płatków owsianych
(dla bezglutenowców oczywiście tych certyfikowanych, bezglutenowych)
3 łyżki miodu
1 banan
4 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady gorzkiej (taka gdzie zawartość kakao jest większa niż 60%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2a

Przygotowanie:

1. Wymieszać suche składniki
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać miód, pokrojonego banana i miksować do dobrego połączenia.
3. Suche składniki łączymy z mokrymi.
4. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy łyżką lub dłonią, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, ciastka będą się rozlewać na boki. Pieczemy 12 minut  w temperaturze 180 stopni.

_DSC0663

Na zdrowie! 🙂

Podziel się postem z innymi

5 Komentarzy

  • Ciasteczka wyglądają pysznie, ale w przepisie brakuje jednostki miary przy mące bezglutenowej.

  • 🙂 a ja już biegnę te pyszności zrobić. Zresztą wiele przepisów już wypróbowałam, są bardzo TRAFIONE smakowo, dlatego często tu zaglądam 🙂 Gratuluję fajnej strony oczywiście przepisów i pięknych zdjęć. Pozdrawiam

  • Amarantus ekspandowany czy zwykly ugotowac? Dziekuje za odpowiedz

Dodaj komentarz