Czekoladowa granola z amarantusem i orzechami

Granola iście rozpustna! Jak szaleć to szaleć. Jeżeli macie ochotę na słodycze, to takie śniadanie na pewno zaspokoi Wasze oczekiwania. Jeżeli Wasz maluch ma setki wymówek przed zjedzeniem śniadania, takie na pewno pochłonie w całości. Mocno czekoladowa granola, słodka, pachnąca nie tylko orzechami, ale również cynamonem. Jeżeli lubicie takie smaki, granola skradnie Wasze serce!

Do przepisów po granolę sięgam bardzo często. Nie lubię kupionej w sklepie, ta domowa smakuje znacznie lepiej, a  poza tym po co przepłacać? Granolę przygotowuje bardzo często wzbogacając ją suszonymi owocami, amarantusem, prażonymi płatkami owsianymi, czy nasionami. Podaje ją z jogurtem, z mlekiem na ciepło czy jako posypkę do deserów sprawiając, że te stają się pożywne i efektownie podane.

granola -0

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki amarantusa
suszony banan
rodzynki
daktyle
1 garść drobno pokruszonych orzechów
4 łyżki miodu
3 łyżki gorzkiego kakao
cynamon i kardamon do smaku, po około 1/2 łyżeczki

(kardamonu można dodać odrobinę mniej, jeść dość mocno wyczuwalny w smaku)

granola 2

Przygotowanie:

Prościej chyba się nie da. 🙂 Płatki owsiane prażymy na na suchej patelni. Dodajemy miód, amarantus i jeszcze odrobinę podgrzewamy całość. Łączymy z resztą składników, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni. Kruszymy i czekoladowa granola gotowa.

granola 1

Smacznego! 🙂

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

  • Zakochałam się w domowej granoli od pierwszej próby. Koniecznie muszę wypróbować wersję z amarantusem 🙂

Dodaj komentarz