Czekolada na gorąco

2

Kolejny raz w tym roku doszłam do wniosku, że nie ma nic lepszego od kubka gorącej, kremowej, rozgrzewającej czekolady… Nie wiem jak u Was, ale w Bielsku zima na całego. Śnieg zaczął już sypać dość intensywnie. Duże płatki śniegu spadają na parapet sprawiając wrażenie, że za oknem jest jeszcze zimniej niż wskazuje termometr. Siedzę w kuchni i odliczam minuty do wyjścia na zaśnieżony  przystanek autobusowy. W towarzystwie gorącej czekolady czas mija jakoś przyjemniej… Każdy kto spróbuje takiej kremowej, domowej czekolady nie kupi już gotowej ze sklepu. Gwarantuje 🙂

Składniki na 2 porcje:
250 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady mlecznej
szczypta papryczki chili w proszku (1/3 łyżeczki)

Przygotowanie:

Do rondelka wlać mleko, śmietankę i papryczkę chili.
Podgrzewać na średnim ogniu, kiedy mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka wrzucić pokruszoną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady.
Konsystencja powinna być gęsta, kremowa i gładka.
Podawać z bita śmietaną lub ozdobione spienionym mlekiem.

smacznego ♥

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz