Ciasto teściowej, czyli miodownik w innym wydaniu

Miodownik orzechowy – ciasto któremu nikt się nie oprze!  Dwa kruche, miodowe blaty ciasta przełożone masą budyniową, a całość zwieńczona karmelizowanymi orzechami. Tak zwykle wyglądał u mnie miodownik, do czasu, aż teściowa nie znalazła w swoim kajecie przepisu na „Miodownik Królewski” oparty na biszkopcie. Takim to sposobem między dwa miodowe blaty powędrował biszkopt, sprawiając, że miodownik cieszy nie tylko podniebienie, ale również oko zarówno domowników jak i gości. Przedstawiam Wam bezglutenową wersję tego specjału. A Wy jaki miodownik przyrządzacie u siebie w domu? 

miodownik 1

Składniki na ciasto miodowe:

250 g mąki migdałowej, koncentratu mąki bezglutenowej lub jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej
150 g mąki ryżowej
7 łyżek miodu
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny
łyżeczka soku z cytryny

Składniki na biszkopt:

1 szklanka koncentratu mąki bezglutenowej (najlepiej od razu mieszanka do biszkoptu, proporcje w niej są idealne) lub mąki pszennej
6 łyżek cukru
3 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka octu

Składniki na masę budyniową:

500 ml mleka
200 g masła lub margaryny
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka skrobi kukurydzianej
75 g cukru waniliowego

Składniki na orzechową polewę:

2 łyżki margaryny
4 łyżki miodu
1 szklanka tłuczonych orzechów

miodownik 2

Przygotowanie miodowych spodów:

1. Mąkę przesiewamy do miski z sodą i proszkiem do pieczenia.
2. Dodajemy margarynę i siekamy z mąką dodając stopniowo resztę składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i pieczemy (osobno), na wysmarowanej margaryną blasze. (Przepis na dużą blachę) Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 13 minut.

Przygotowanie biszkoptu:

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając po 1 łyżce cukier, żółtka w małej miseczce łączymy z sodą i octem.
2. Żółtka dodajemy do białek, przesiewamy do jajecznej masy mąkę, dokładnie mieszamy.
3. Masę przelewamy na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Przygotowanie budyniu:

1. Połowę mleka stawiamy na mały ogień, resztę mieszamy z mąką.
2. Żółtka z cukrem ucieramy na kogel-mogel.
3. Do gotującego mleka wlewamy najpierw mleko wymieszane z mąką, a następnie kogel-mogel i dokładnie mieszamy, pilnując aby mleko nie przywarło do dna.
4. Budyń ściągamy z ognia, dodajemy masło pokrojone w większe kawałki i szybko mieszamy do dokładnego połączenia.

Przygotowanie polewy orzechowej:

1. Pokruszone orzechy, miód i margarynę umieszczamy na patelni, smażymy około 5 minut.

Układamy w kolejności miodowy blat, masa budyniowa, biszkopt, masa budyniowa, miodowy blat, polewa orzechowa. Budyń oraz polewa orzechowa powinny być ciepłe podczas przekładania blatów ciasta. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia. 🙂

miodownik 3

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

24 Komentarze

Dodaj komentarz