Ciasteczka w arabskim klimacie

Ciastka w arabskim klimacie, czyli wegańskie ciastka chałwowe.

Ciecierzyca, cieciorka czy inaczej groch włoski. W różnych rejonach świata roślina ta jest inaczej nazywana. Mimo różnic w nazwie ciecierzyca staje się coraz bardziej popularna i ceniona na całym świecie, nie tylko przez wegetarian i wegan, ale również ludzi eksperymentujących w kuchni. Jest syta, jest pożywna, bardzo odżywcza, a poza walorami zdrowotnymi posiada bardzo oryginalny, lekko orzechowy smak. Znana z hummusu, arabskich podpłomyków czy farafeli, czyli najbardziej popularnych arabskich smakołyków ciecierzyca (co niedawno, zupełnie przypadkowo odkryłam) nadaje się też świetnie jako składnik ciekawych słodyczy.

ciastka arabskie

Namoczyłam wczoraj ciecierzycę, wróciłam do domu z zamysłem zrobienia na obiad pikantnych farafeli i lekkiej wiosennej sałatki, jak się okazało farafeli nie będzie bo w domu zabrakło oleju… W oka mgnieniu naszła mnie ochota na słodycze i stojąc pośrodku kuchni z miską pełną ciecierzycy postanowiłam stworzyć z niej słodkie ciasteczka. Nie chcąc odbiegać od arabskich klimatów, postanowiłam, wykorzystać również chałwę i pastę tahini,  która jest obecna w mojej lodówce zawsze. Efekt rewelacyjny, ciasteczka z ciecierzycy są miękkie, o kremowej konsystencji, bardzo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Przyjemnym kontrastem jest chrupiący sezam i brązowy cukier trzcinowy którym ciasteczka są posypane.

Składniki na około 30 ciasteczek:

1 szklanka ciecierzycy
2 szklanki mleczka kokosowego lub mleka sojowego
6 łyżek pasty tahini
100 g chałwy w dowolnym smaku
1/2 łyżeczki sody
sezam i brązowy cukier do posypania ciasteczek

ciastka arabskie 2

Przygotowanie:

1. Ciecierzyce zalać 2 szklankami wody i namoczyć przez kilka godzin.

2. Wodę w której ciecierzyca się moczyła wylać, zalać mlekiem kokosowym i gotować około 40 minut do zmięknięcia. ( Nie polecam się spieszyć i próbować blendować twardej, niedogotowanej jeszcze ciecierzycy bo zajedziecie blender jak ja.)

3. Ciecierzycę wystudzić. Zblendować, dodać resztę składników.

4. Formować dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ozdobić sezamem i cukrem i piec 14 minut w temperaturze 180 stopni.

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz