Chińskie pierożki – sakiewki z mięsem

Nie ma nic gorszego niż suchy i źle przyprawiony farsz. Jest to według mnie gorsze niż grube ciasto. Sposób na delikatny i gładki farsz jest banalnie prosty. Mięso należy zmielić nie przed smażeniem, ale dopiero po. Taki farsz nadaje się zarówno do pierogów, pyz, klusek czy nawet gołąbków. Polecam serdecznie.

_DSC0300

Delikatne ciasto które szczelnie otula soczysty farsz. Sposób sklejenia pierożków jest bardzo efektowny i na pewno zachwyci gości.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki*
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju
3/4 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki letniej wody

* 1 i 1/2 szklanki mąki z tapioki,  1 szklanka skrobi kukurydzianej, 1/2 szklanki mąki jaglanej

Składniki na farsz:
2 cebule
1 ząbek czosnku
30 dag wieprzowiny, najlepiej łopatki
1 szklanka bulionu
sól, pieprz, oregano, odrobina curry

Przygotowanie:
Rozgrzać olej. Zrumienić na nim cebulkę. Do przesmażonej cebulki dodać mięso i usmażyć  podlewając pod koniec bulionem.
Mięso wystudzić i zmielić, doprawić.
Dodać powstały przy pieczeniu sosik.

* jeżeli robicie pierogi z mięsa mielonego postępujcie tak samo. Bulion dodany pod koniec do mięsa sprawi, że mięso zmięknie i będzie miało mniej brylasta strukturę.

Mąkę i sól wsypać do miski, wymieszać.
Wlać gorącą wodę i olej, wymieszać.
Dodać letnia wodę i zagnieść ciasto.
Rozwałkowywać na cienkie placki i wycinać szklanką krążki.
Na środek każdego pieroga kłaść łyżeczkę farszu, po czym podnieść brzegi ciasta i delikatne zacisnąć je nad nadzieniem. Można zacisnąć ciasto delikatnie palcami, a  następnie zacisnąć mocniej przy pomocy grubszego sznurka.

Gotować 4 minuty w osolonej wodzie.

7

Smacznego ♥

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

  • Kiedyś miałam okazję jeść podobne pierożki wykonane przez pewnego znajomego Chińczyka. Zgubiłam gdzieś przepis więc z chęcią wypróbuję ten 🙂

    • Polecam, bardzo bardzo mocno, ciasto jest bardzo delikatne. 🙂 Przyznam szczerze, że książka z której pochodzi ten przepis na ciasto to jakieś bardzo stare wydanie chińskich przepisów, okładka ledwo co się trzyma, ale wszystko co robię według tej książki jest niezwykle pyszne.

Dodaj komentarz