Budyń jaglany z truskawkowym musem i mango

3 polepszony

Po 2 tygodniach ciepłej pogody w Bielsku wreszcie spadł śnieg. Siedząc sobie wczoraj w kuchni i robiąc dla Was budyń jaglany będący kolejną propozycją na udany walentynkowy dzień, oglądałam latające za oknem wielkie, puchate śnieżynki. Zima zawsze mnie inspiruje. 🙂 Pięknie ośnieżone drzewa, w oddali biała droga, a Ty siedzisz sobie w domu, w ciepłej kuchni i zajadasz coś smacznego. Zawsze w takie dni sięgam po coś co kojarzy mi się z ciepłem i wakacjami. W taki piękny, zimowy dzień postanowiłam wyczarować Wam kolejną propozycję walentynkowego śniadania lub deseru.

_DSC0417 pomniejszony

Budyń z kaszy jaglanej, z musem truskawkowym i mango to moja propozycja walentynkowego śniadania. Budyń jaglany pachnący wanilią, słodki truskawkowy mus przełamany orzeźwiającym mango, czy to nie brzmi wspaniale? Pyszna, zdrowa, pożywna i bardzo oryginalna wersja walentynkowego śniadania.

Budyń jaglany przygotowujemy z kaszy jaglanej, prawie tak jak przygotowujecie wszystkie budynie w domu. Przygotowanie nie jest trudne, ani pracochłonne. Wystarczy 20 minut, a smaczne śniadanko może być już Wasze. 🙂

Składniki na budyń:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii

Składniki na mus truskawkowy:

8 mrożonych truskawek
5 łyżek wody
1/2 szklanki cukru

Do ozdoby:

1 dojrzałe mango

Przygotowanie:

Budyń jaglany

Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy mleko z laską wanilii przeciętą na pół. W momencie zagotowania mleka wyciągamy wanilię, wyciągamy pozostałe w niej ziarenka i dodajemy do mleka. Wsypujemy kaszę jaglaną, cukier i gotujemy do sypkości. Dolewamy resztę mleka, śmietankę i gotujemy na malutkim ogniu 2 minuty.

Mus truskawkowy

W międzyczasie, gdy budyń będzie się gotował, przygotowujemy mus truskawkowy.  Truskawki, wodę i cukier umieszczamy w małym rondelku. Gotujemy na małym ogniu, pilnując aby tryskawki nie przywarły, a  cukier się nie przypalił. Po kilku minutach, truskawki zmiękną, cukier się rozpuści. Blendujemy całość na gładki mus.

Budyń już prawie gotowy. Układamy w szklankach na przemian mus i kaszę jaglaną, ozdabiamy pokrojonym w kostkę mango.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz