„Boskie Śniadanie” – Gryczanka z porzeczką i czekoladą

Muszę przyznać, że pierwszy raz o gryczance, czyli „owsiance” z kaszy gryczanej niepalonej usłyszałam około pół roku temu od znajomej, która właśnie takim sposobem przekonała swojego niejadka do mlecznych i pożywnych śniadań. Nie byłabym sobą gdybym nowości nie wypróbowała. Gryczanka była dla mnie ogromnym odkryciem, do tej pory śniadanie  z użyciem kaszy kojarzyło mi się z jaglanym budyniem, kaszą jaglaną z jogurtem, czy zupą mleczną. Od czasu kiedy usłyszałam o „Boskim Śniadaniu” z dodatkiem kaszy gryczanej zakochałam się w tym rodzaju kaszy i gotuje ją z uporem maniaka wzbogacając przeróżnymi dodatkami. Jest to śniadanie idealne, a czas wykonania nie zajmuje więcej niż 15 minut.

Gryczanka jaką dziś Wam prezentuje to połączenie kaszy gryczanej, mleka kokosowego i konfitury z czarnej porzeczki.

10 pomn

Składniki:

100 g kaszy gryczanej niepalonej
150 ml mleka kokosowego ( lub mleka krowiego)
150 ml wody
100 ml konfitury z czarnej porzeczki
3 kostki czekolady * opcjonalnie

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy dwukrotnie. Następnie zalewamy wodą i stawiamy na mały gaz. Kiedy kasza „wpije” prawie całą wodę dolewamy mleko kokosowe i czekamy, aż kasza ponownie wchłonie nadmiar płynu. Gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu gazu wrzucamy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy konfiturę, blenderujemi i śniadanie gotowe.

Przepis wystarcza na 2 porcje.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

  • Pyyysznie wygląda! Jutro sama spróbuje coś takiego wyczarować. 🙂

Dodaj komentarz