Chlebek gryczany na zakwasie

Ostatnio eksperymentuje z wypiekami chleba. Postawą dobrego, smacznego chlebka jest zakwas. Ten przygotowuje zawsze z mąki żytnej. W większości przepisów na zakwas na internecie jest użyta mąka żytnia typ 1720/1850 – podobno im „wyższy” typ tym leszy zakwas. Zawsze tak myślałam, dopóki nie spróbowałam zrobić zakwasu z  mąki żytniej bio typ 720 – efekt? Bardzo przyjemnie pachnący, delikatny w  zapachu zakwas, na którym chlebek rośnie jak szalony. Właśnie taki zakwas jest podstawa dzisiejszego chlebka gryczanego.

 

Jak zrobić zakwas?

100g mąki żytniej bio typ 720/ lub gryczanej pełnoziarnistej zalewamy 100 ml ciepłej wody. Zostawiamy na 12 godzin po 12 godzinach mieszamy i dodajemy 50ml wody i 50g maki żytniej lub gryczanej, mieszamy. Procedurę powtarzamy 5 dni z rzędu rano i wieczorem.

Zakwas robimy w słoiku, nie zakręcamy, lecz przykrywamy ściereczką, najlepiej owijając nią cały słoik. Trzymamy w ciepłym miejscu, najlepiej w kuchni obok kuchenki.


Składniki na gryczany chlebek:

300g kaszy gryczanej palonej
200 g kaszy gryczanej niepalonej
60ml aktywnego zakwasu żytniego lub gryczanego
1 litr letniej, przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Kaszę wypłucz na sitku, umieść w misce ( najlepiej ceramicznej lub szklanej) i zalej wodą.
Odstaw na minimum 12 godzin (najlepiej na noc).
Kasza napęcznieje, wpije część wody, a na wierzchu pozostałej wody nie wpitej przez kaszę powinna utworzyć się delikatna piana.

Po upływie około 12 godzin kasza będzie lekko klejąca, a woda w większości wpita przez kaszę. Nadmiar wody odlej, kaszę zmiksuj blenderem. ( Długość blendowania zależy od efektu jaki chcemy uzyskać, im dłużej będziemy blindować tym gładszy w  strukturze będzie chlebek.)

Dodaj sól, cukier, zakwas i wymieszaj. Przełóż do  keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika lub umieść keksówkę owiniętą ściereczkami w ciepłym miejscu i pozostaw na kilka godzin (najlepiej całą noc). Rano posmaruj z wierzchu chlebek olejem, ustaw temperaturę na 200 stopni i piecz około 50minut.

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz