3

Zwykle kasze jaglaną używałam do brownie, pochodnych jemu ciast czekoladowych czy w tradycyjnej formie śniadaniowej – kaszy jaglanej z jogurtem. Na pomysł bezglutenowego chlebka natknęłam się przypadkowo i postanowiłam go odrobinę zmodyfikować i wypróbować. Wyszedł pysznie, nie trzeba się martwić aby wyrósł, ponad to kasza jaglana słynąca z wartości odżywczych zaspokoi  nasz organizm we wszystko czego potrzebujemy, żeby wystartować każdego dnia. Bezglutenowy chlebek z kaszy jaglanej jest pożywny, syty i lekkostrawny.

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej ( płaskich łyżek)
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej ( płaskich łyżek)
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżeczka kminku

 

Przygotowanie:

Kasze jaglaną gotujemy do miękkości, powinna być miękka i sypka. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dolewamy miód, sok i olej. Wrzucamy do blendera i miksujemy koło minuty, tak aby część kaszy została w postaci pierwotnej. Dosypujemy mąkę, siemię lniane, czarnuszkę oraz kminek. Dokładnie mieszamy.  Rozsmarowujemy masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 185 stopniach przez 30 minut. (Po 30 minutach sprawdzamy czy chleb jest upieczony, jeżeli dolaliście zbyt dużo soku lub oleju, chleb będzie wymagał jeszcze kilku minut w piekarniku.)  Kroimy kromki, pakujemy w papier śniadaniowy i gotowe.

Smacznego 🙂

4 Responses
  1. ~dorota

    Witam,mam pytanie czy do tego chlebka kasza jaglana musi być wystudzona ? Zrobiłam na szybko z ciepłej kaszy i chlebek bardzo ciężko się rozsmarowywał na blasze i o wiele dłużej musiałam go piec bo po 30 min.był miękki i ciągnący.

  2. Dafne

    Witam, kasza może być ciepła, ale nie bardzo ciepła, żeby nie zaparzyła nam się mąka. Nie otwierałaś w trakcie pieczenia zbyt często piekarnika? Mogła przez to opaść temperatura dlatego czas pieczenia się wydłużył. Co do ciężkiego rozsmarowywania to niestety to jest minus tego chlebka, dlatego ja blenderuje go tylko przez chwile, jest bardziej sypki i łatwiej się go rozprowadza…. Czy po upieczeniu chlebek jest w smaku w porządku czy czuć go mąką?

  3. ~dorota

    Dziękuję za odpowiedź 🙂
    Chlebek w smaku jest bardzo dobry, pachnie miodem ,nie czuć mąki i po wystudzeniu jest fajny,chrupiący.
    Jeśli chodzi o kaszę to chyba była za ciepła bo po dodaniu mąki ziemniaczanej masa zrobiła się bardzo kleista.Następnym razem poczekam aż kasza przestygnie.
    Czy na czas pieczenia mogło mieć wpływ to że w czasie formowania chlebka na blasze zwilżałam ręce wodą żeby masa się nie przyklejała ?
    Jak długo i w czym taki chlebek można przechowywać po upieczeniu ?

    Pozdrawiam
    Proszę

  4. Dafne

    tak, to jak najbardziej mogło mieć wpływ, i raczej to było problemem tego,że musiałaś go dłużej piec. 🙂 Ciasto nabrało więcej wilgoci, wiec musiało dłużej się „podsuszać”. Spróbuj następnym razem mniej przeblenderować kaszę, lekko ją przestudzić, i jeszcze jeden szczegół, te łyżki mąki mają być płaskie, a mąki ziemniaczanej można dać odrobinę mniej, chlebek się wtedy troszkę bardziej kruszy, ale jest tak samo smaczny )

Leave a Reply