Bezglutenowy chleb owocowy

napisy9zmniejszony 11

Chlebek owocowy wszystkim kojarzy się ze świętami. Ja natomiast robię go zarówno w  święta, jak i zupełnie bez okazji. Smaczny, aromatyczny chleb z ciemnej mąki i dużej ilości suszonych owoców jest pełen błonnika i zapewnia smaczne oraz syte śniadanie. Podczas pieczenia chleb owocowy wypełnia cały dom cudownym aromatem suszonych śliwek. Świetnie komponuje się jako baza do kanapek z serami, równie dobrze smakuje zupełnie sam posmarowany odrobiną masła czy konfiturą.

 

Składniki:

500g koncentratu mąki wieloziarnistej bezglutenowej
( jeżeli nie masz problemu z glutenem, mąka pszenna wymieszana pół na pół z otrębami żytnimi świetnie się w tym przepisie sprawdza)
500 ml letniej wody
10g świeżych drożdży
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
garść suszonych śliwek
garść suszonych moreli

napisy8zmniejszony11

Przygotowanie:

Owoce zalewamy gorącą wodą, przykrywamy  i namaczamy najlepiej całą noc. Następnego dnia, kiedy rozpoczynamy wypiek naszego owocowego chlebka, zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Drożdże kruszymy do porcelanowej lub metalowej miseczki, dolewamy kilka łyżek ciepłej wody, cukier i łyżkę mąki, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Owoce wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większe i mniejsze kawałki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy owoce, rozczyn z drożdży oraz resztę składników, zagniatamy ciasto. Dobrze zagniecione ciasto przekładamy do foremki na chleb wysmarowanej odrobiną oleju (Podany przepis wystarczył mi na dwie blaszki o wymiarach 30cm x 16cm). Odstawiamy ponownie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.

napisy1011

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz