Bezglutenowe pierogi ruskie

Pierogi, a  dokładnie ciasto pierogowe to chyba zmora każdego początkującego bezglutenowca w kuchni. Długo nie mogłam poradzić sobie z ciastem na bezglutenowe pierogi. Jak z mąk które są sypie, a w dotyku przypominające plastelinę zrobić delikatne, rozplątywać się w ustach pierogi? Ciasto ma pięknie się prezentować na talerzu, a więc musi być cieniutko rozwałkowane, a żeby móc je cienko rozwałkować nie może się rwać podczas wałkowania. Kombinowałam długo, wypróbowałam gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, swoje mieszanki, ale ciągle coś było nie tak. Wreszcie w internecie natknęłam się na przepis Olgi Smile która do klusek dodała mąki z tapioki. I to było to. Zmodyfikowałam odrobinę przepis i wyszło pyszne, pierogowe ciasto bezglutenowe, które na pewno wyjdzie każdemu. 🙂 Pani Olgo dziękuję za tę tapiokę!!

pierogi2

Bezglutenowe pierogi ruskie

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki z tapioki
2 szklanki skrobi kukurydzianej
1/2 szklanki mąki jaglanej
150 ml gorącej wody około 90 stopni – 3 minuty po ugotowaniu
150 ml wody ciepłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
6 łyżek oleju

mąka ziemniaczana do podsypywania

Składniki  na farsz:

200 g ziemniaków
150 g białego sera
50 g wędzonego boczku
1 cebula
1 łyżka oleju
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zimniaki gotuję i studzę.

Po wystygnięciu mielę ziemniaki razem z białym serem.

Do małego rondelka wlewam olej i wrzucam pokrojony w drobną kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy jeszcze kilka minut do zarumienienia.

Przygotowanie pierogów:

Mąkę oraz sól wsypuje do miski. Dolewam gorącą wodę, 2 łyżki oleju i rozcieram wszystko przy pomocy łyżki aby się nie poparzyć.

Dolewam resztę wody i zagniatam ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Formuję ciasto w kulkę i owijam folią spożywczą aby nie wyschło. Wałkuję ciasto na oprószonej mąką ziemniaczaną stolnicy. Wycinam okręgi. Przed nałożeniem farszu smaruję delikatnie wodą brzegi okręgu. Nakładam farsz i zlepiam. Smaruję olejem. Tak postępuję z każdym pierogiem.

* Zamiast smarować każdego pieroga olejem można układać je na wysypanej mąką stolnicy, ale wtedy trzeba pierogi gotować co około 8 sztuk, inaczej wyschną i nie będą się ładnie prezentowały na talerzu.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz