Bezglutenowe maślane kukurydzianki

kukurydziane

Najszybsze kukurydziane ciasteczka na świecie 🙂 u mnie w domu wszyscy się nimi zajadają i znikają w szybkim tempie. Są taniutkie i ze względu na wykorzystanie mąki kukurydzianej która ma w sobie dużo węglowodanów i sama  w sobie jest słodkawa, nie trzeba stosować w tym przepisie dużej ilości cukru. Maślane ciasteczka bezglutenowe to szybki przepis na coś słodkiego i zdrowego. 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki maki kukurydzianej
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła (20dag)
  • odrobina pasty waniliowej

Jak ktoś zamiast pasty waniliowej czy świeżej wanilii używa cukru waniliowego:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 cukry waniliowe
  • kostka masła (20dag)

przed upieczeniem

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki o średnicy 1 cm i ustawiamy w odstępach minimum 2,5 centymetra na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka bardzo się rozlewają. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

2 Komentarze

  • Wow, świetny pomysł i bardzo prosty w wykonaniu! Koniecznie spróbuję zrobić 😉

    • pewnie, do Twoich kawowych pyszności będzie się na pewno świetnie nadawał. Ciasteczka są bardzo szybkie i naprawdę bardzo smaczne. Polecam 🙂

Dodaj komentarz