Bezglutenowe ciasteczka „UFO”

1 zmniejszone

Ciasteczka o wdzięcznej nazwie „UFO” to kukurydziane ciasteczka z kremem orzechowym. Kruche, bardzo delikatne, mocno orzechowe i lekko alkoholizowane. Ciasteczka idealne do mocnej kawy  na chłodne jesienne popołudnia.

Pierwszy raz upiekłam je kilka miesięcy temu. Trochę się nie udały, powinny być bardziej płaskie, a przynajmniej taki był mój zamiar, wyszły za bardzo wysokie i wyrośnięte, ale tak wszystkim zasmakowały, że zostały mianowane nazwą „UFO” i przepis uchował się w pierwotnej wersji.

Składniki na ciasto:

  • kostka masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki drobno zmielonych orzechów
  • 1/2 łyżeczki gumy guar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia się masy. Wyciągamy z lodówki i „kulamy” z ciasta kulki o średnicy 1,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem w odległości 1,5cm. Lekko rozpłaszczamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 13 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na masę:

  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 szklanki drobno startych orzechów
  • 7 łyżek mleka
  • 4 łyżki wódki

Masło ucieramy z cukrem na gładką, białą masę. W osobnym garnuszku zagotowujemy mleko. Do mleka wsypujemy starte orzechy, mieszamy aby je sparzyć – powinny zrobić się bardzo jasne. Przestudzone orzechy dodajemy do masła ciągle miksując. Na sam koniec dodajemy wódkę, mieszamy do dobrego rozprowadzenia w masie.

Upieczone ciasteczka przekładamy masą, przechowujemy w lodówce 🙂

 

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz