Berliner boller – norweskie mini pączki z kardamonem

6apomniejszone

Według przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje chociaż jednego pączka –  nie będzie mu się wiodło. Tradycja stara, ale obecna do dziś. I całe szczęście…  🙂 W dniu dzisiejszym chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na mini pączki Norweskie z wanilią i kardamonem – Berliner boller. Przepis znaleziony w jednej z norweskich książek kucharskich podczas ostatniego wakacyjnego pobytu i mocno zmodyfikowany na wersję bezglutenową.

Berliner boller są malutkie, szybko się je piecze, w sam raz nadają się jako przekąska w pracy, dodatek do kaw czy oblane czekoladą jako smakołyk dla dzieci. Delikatnie pachnące kardamonem i wanilią pączki smakują zupełnie inaczej niż te kupowane przez Was w sklepach.  Berliner boller można zamrażać i odgrzewać przed podaniem.

Składniki:

500g skrobi pszennej bezglutenowej (jeżeli nie masz problemu z glutenem mąki pszennej) + do podsypywania
1 szklanka mleka
10 dag masła
2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
½ łyżeczki kardamonu

* 1/3 łyżeczki gumy guar – opcjonalnie tylko w wersji bezglutenowej

olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

1. Mleko z masłem rozpuść w rondelku. Pilnuj aby mleko się podgrzało, ale nie zagotowało.

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj drożdże, pastę waniliową, cukier oraz kardamon, dokładnie wymieszaj.

3. Wlej rozpuszczone mleko z masłem i dodaj resztę składników. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową.  Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć dokładnie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

4. Kiedy ciasto urośnie wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj kółka kieliszkiem lub zakrętką o średnicy około 3 cm. Zostaw ponownie do wyrośnięcia na około 35 minut.

5. Kiedy mini pączki urosną na wysokość około 2 cm piecz je na rozgrzanym do temperatury 170 stopni oleju lub smalcu.

Wskazówki smażenia i pilnowania temperatury znajdziesz we wcześniejszym wpisie na Donuts

Smacznego 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz