Batoniki śniadaniowe II

Jakiś czas temu pojawił się na moim blogu przepis na owsiane, kakaowe Batoniki Crounchy, czyli słodkie batoniki które sprytnie mogą zastąpić nam śniadanie. Ja uwielbiam mało skomplikowane przepisy, a tych pracochłonnych ze względu na notoryczny brak czasu staram się unikać. Dziś propozycja ekspresowego śniadania w wersji batoniki śliwka-malina, również w wersji owsianej lecz wzbogaconej  amarantusem. Zdrowe, słodkie (mimo, że bez cukru), pożywne i syte. Z takim śniadaniem gwarantowany dobry początek dnia!

1

Składniki:

1 szklanka amarantusa
2 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1 jabłko
6 łyżki powideł śliwkowych
120 g masła
1 jajko
1/2 szklanki soku malinowego

_DSC0520

Przygotowanie:

Amarantus, płatki owsiane, masło, jajko oraz starte na grubych oczkach jabłko dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy powidła, do drugiej sok malinowy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia najpierw jedną warstwę, na górę drugą. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Kroimy jeszcze ciepłe (łatwiej się kroją) następnie studzimy. Batoniki przez kolejne 4 dni mogą nam służyć jako śniadanie.

2

Polecam 🙂

Podziel się postem z innymi

Dodaj komentarz