Jakiś czas temu pojawił się na moim blogu przepis na owsiane, kakaowe Batoniki Crounchy, czyli słodkie batoniki które sprytnie mogą zastąpić nam śniadanie. Ja uwielbiam mało skomplikowane przepisy, a tych pracochłonnych ze względu na notoryczny brak czasu staram się unikać. Dziś propozycja ekspresowego śniadania w wersji batoniki śliwka-malina, również w wersji owsianej lecz wzbogaconej  amarantusem. Zdrowe, słodkie (mimo, że bez cukru), pożywne i syte. Z takim śniadaniem gwarantowany dobry początek dnia!

1

Składniki:

1 szklanka amarantusa
2 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
1 jabłko
6 łyżki powideł śliwkowych
120 g masła
1 jajko
1/2 szklanki soku malinowego

_DSC0520

Przygotowanie:

Amarantus, płatki owsiane, masło, jajko oraz starte na grubych oczkach jabłko dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy powidła, do drugiej sok malinowy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia najpierw jedną warstwę, na górę drugą. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni. Kroimy jeszcze ciepłe (łatwiej się kroją) następnie studzimy. Batoniki przez kolejne 4 dni mogą nam służyć jako śniadanie.

2

Polecam 🙂

Leave a Reply