batonik z tulipanem

Zdrowie na talerzu

Batoniki a’la crounchy to słodki przysmak pełen wartościowych składników. Pozwolić mogę sobie na nie sporadycznie, nad czym bardzo ubolewam. Bardzo mało sklepów ekologicznych w  Polsce oferuje płatki owsiane zapewniając, że są bez glutenu. Sprowadzać można je jedynie z zagranicy gdzie płatki owsiane bezglutenowe to codzienność i coś zupełnie normalnego. Miejmy nadzieję, że za jakiś czas w Polsce to też będzie codzienność….

Batoniki mają w sobie cała masę zdrowotnych upiękniaczy – są zdrowe, słodkie i mało skomplikowane w przygotowaniu. Dla pracującego studenta to idealny sposób na szybkie i wartościowe śniadanie.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki kako
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 starte jabłka (ze skórką)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Przepis na blachę o wymiarach 20×20). Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

batonik z kawa

Smacznego 🙂

 

2 Responses
  1. ~Alicja

    Hmmmm, u nas w każdym sklepie eko są płatki owsiane bezglutenowe, a i przez internet można je śmiało kupić.

  2. A to zazdroszczę, bo ja w Bielsku mam problem i nie w każdym sklepie, znajduje. Albo po prostu nie mam szczęścia 🙂 znowu na stronie na której się zaopatrzam w produkty bezglutenowe nie ma płatków czystych tylko jest owsianka śniadaniowa smakowa….

Leave a Reply