Banoffee pie w formie babeczek

Dziś nie będzie ani dietetycznie, ani mało kalorycznie. Deser Banoffee znany na całym świecie powstały z połączenia 2 składników, bananów oraz toffi (toffee) słynie z tego, że jest obłędnie pyszny i obłędnie słodki, a  co za tym idzie kaloryczny. Sama wcześniej piekłam ciasto w formie tradycyjnej czyli ciasta warstwowego. Teraz postanowiłam smak banoffiee oddać w mniejszej formie, kruchych babeczek.

Aby słodycz babeczek złamać ciasto kruche upiekłam bez dodatku cukru.

bannoffiee

Składniki

1 banan
8 krówek
3 łyżki mleka

3 łyżki cukru
1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
1 łyżka wody

płatki migdałów do dekoracji

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki ziemniaczanej *jeżeli nie masz problemu z  glutenem mąki pszennej
1 jajko
50g masła zimnego
1 łyżka śmietany

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji, wkładamy do lodówki na 30 minut. Powinno mieć plastyczną konsystencję.

Na nieprzypalającą się patelnię wysypujemy cukier, dodajemy 1 łyżkę wody i 1 łyżeczkę masła. Na średnim ogniu karmelizujemy. Karmel powinien być pół płynny, zgęstnieje podczas stygnięcia.

Karmel przelewamy do miseczki.

Na tą samą patelnię dajemy 7 pokruszonych krówek ( 1 zostawiamy), mleko i na średnim ogniu rozpuszczamy.

Na talerzu rozgniatamy widelcem 1/2 banana.

Po upływie 40 minut wyciągamy z  lodówki ciasto i wykładamy nim foremki na babeczki wysmarowane tłuszczem. Robimy dziurki widelcem aby powietrze mogło uciekać. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 13 minut.

Na upieczonych babeczkach układamy warstwami: 2 plasterki banana, masa krówkowo-bananowa, karmel, uprażone płatki migdałowe.

Smacznego ♥ ♥

Podziel się postem z innymi

1 Komentarz

Dodaj komentarz