Ostatnimi czasy znów nie narzekam na nudę, ale nie poddaje się, pilnuje aby minimum 2 razy w tygodniu pojawić się na blogu i podzielić z Wami czymś smacznym i zdrowym. Z względu na notoryczny brak czasu na co dzień w kuchni goszczą u mnie potrawy szybkie, takie które łatwo wykonać, a które dodadzą dużo energii, no i przede wszystkim będą smakowały. Przygotowuje je ze swoich ulubionych produktów, czyli kaszy, owoców i nabiału. Dziś chciałam się podzielić z Wami prościutkim przepisem na koktajl, jaki na pewno często przygotowujecie –  koktajl bananowy, ale w zupełnie innym – zdrowszym wydaniu. Zapraszam na bezglutenowy koktajl jaglano-bananowy.

4 po

Składniki:

80 g kaszy jaglanej
300 ml mleka sojowego
100 ml wody
2 banany
* 1 łyżka miodu – w wersji dla łasuchów

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. Następnie zalewamy wodą oraz połową mleka i stawiamy na mały gaz. Gotujemy do miękkości w razie potrzeby dolewając po trochu mleka.  Kiedy kasza będzie miękka wyłączamy gaz i studzimy. Dolewamy resztę mleka, najlepiej zimnego, dwa schłodzone banany, miód, blenderujemy i koktajl gotowy.

Polecam taki rodzaj śniadania, pożywne i lekkie zarazem 🙂

3 po

Smacznego 🙂

 

1 Response

Leave a Reply