Bakaliowe śniadanie – urozmaicona owsianka z amarantusem

Prawie każdy dzień zaczynam od takiego śniadania. Czasem płatki zalewam na noc ciepłą wodą doprawiając je rano miodem i cynamonem, innego razu kilka chwil gotuje na mleku w towarzystwie ulubionych dodatków, czasem karmelizuje razem z orzechami na miodzie, w każdym wydaniu smakuje inaczej, ale idealnie. Owsianka to sposób na pożywne śniadanie dostarczające wszystkiego co potrzebujemy. Świetny sposób aby w słodkiej wersji śniadania podać dziecku witaminy, minerały i złożone węglowodany.

_DSC0713

Składniki:

1 szklanka mleka
4 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych)
1 łyżka amarantusa
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
garść orzechów
dodatkowe bakalie do smaku, ja użyłam daktyli oraz pomarańczowej skórki

Przygotowanie:

Mleko oraz płatki owsiane razem z amarantusem umieść w małym garnuszku. Zagotuj ciągle mieszając aby uniknąć przywarcia płatków do dna. Zdejmij z ognia, dodaj miód, daktyle lub rodzynki – bakalie najlepiej wcześniej sparzyć.
Na suchej patelni podpraż kilka minut posiekane orzechy. Dodaj do owsianki.

_DSC0705

 _DSC0759

Smacznego

Leave a Reply