Babka jaglana – jabłkowo bakaliowa

Święta już prawie za nami, trochę się spóźniłam (tradycyjnie) z przepisem, który przygotowałam specjalnie wcześniej, żeby wrzucić na święta …  wyszło jak zwykle.
Przedstawiam mega prosty przepis na babkę jaglaną, która tak na prawdę nie jest ciastem, ale może posłużyć nam za pożywne śniadanie lub drugie śniadanie.

Składniki:

100g kaszy jaglanej surowej
50g kaszy jaglanej ugotowanej i zblendowanej
5 jabłek
garść rodzynek
kilka daktyli (ilość dostosować do upodobań)
* jeżeli nie dodajecie daktyli możecie dosłodzić łyżką cukru

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych ochach,  wrzucić do miski, daktyle pokroić w drobną kostkę, dodać resztę składników, wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do formy masę, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Podziel się postem z innymi



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *