Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto na tartaletki nie wymaga użycia miksera. Krem cappuccino – idealny dla łasuchów, jest to delikatna masa, którą można przekładać torty, super spisujący się podczas dekoracji ciast, babeczek i tak jak w naszym przypadku babeczkowych tartaletek. Krem nie wymaga użycia żelatyny. 

3a

Składniki na krem cappuccino:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 i  1/2 szklanki mleka
3 łyżki cukru kryształu
1/2 kostki masła
5 łyżek sypkiego cappuccino
1 kawa espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru pudru

 

Składniki na tarteletki:

1 jajko
2 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki kakao
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu

Do dekoracji:

kakao, cappuccino

Przygotowanie:

Ciasto na babeczki robimy dokładnie tak jak w przepisie na tarteletki z kremem waniliowym i jagodami

Przygotowanie kremu: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Gotujemy w zmniejszonej ilości mleka: 1 i 1/2 szklanki mleka) Przestudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać zimny budyń, oraz kawę i cappuccino w proszku. Ucierać aż składniki dobrze się połączą. Przekładać rękawem cukierniczym na wystudzone babeczki. Podawać ozdobione kakao lub kawą cappuccino.

1a

Smacznego 🙂

2 Responses

Leave a Reply