Babeczki anyżowe z orzechami laskowymi

10752280_10204555879651045_1435930564_o

zdj. Aleksandra Obracaj

Anyż jest bardzo specyficzną w zapachu przyprawą. Używając go mamy pewność, że nasze babeczki będą bardzo intensywnie i słodko pachniały oraz będą wyraziste w smaku. Ze względu na intensywny zapach nie każdy za nim przepada. Ja po anyż nie sięgam często, ale ze względu na jesienną porę i piękne gwieździste ziarna postanowiłam zasięgnąć w swoich przepisach innowacji.

Babeczki anyżowe to duże wyzwanie. Pierwszą zasadą to nie przesadzić z ilością przyprawy, drugą znalezienie smaku który go troszkę złagodzi. Ja postawiłam na jabłka i orzechy laskowe. Wyszło całkiem nieźle, choć mimo tego połączenia, aby się nimi zajadać należy anyż lubić. 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki koncentratu mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jabłko
  • garść orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu gwiaździstego

Przygotowanie:

Jajko z cukrem ucieramy w misce na pulchną masę. Do jajecznej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z sodą. Dalej ucierając dosypujemy zmielony anyż, maślankę i olej. Starte na tarce orzechy i starte – nie obrane ze skórki jabłko dorzucamy do masy na sam koniec, delikatnie mieszając. Przelewamy do bibułek – najlepiej wspomóc się jeszcze foremkami silikonowymi lub metalowymi. Masa jest dość ciężka i lejąca się, same bibułki nie wystarczą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Mam nadzieję, że przepis zachęcił i wypróbujecie go u siebie.

Smacznego 🙂

Leave a Reply