Amarantuski z siemieniem lnianym i orzechami

Amarantuski z siemieniem lnianym, czyli ciastka super zdrowe.

Kupiłam kilka tygodni temu pierwszy raz  w dużej sieciówce amarantuski, czyli ciastka z dodatkiem amarantusa ekspandowanego. Poczęstowałam znajomych i wszystkim bardzo smakowało. Postanowiłam sama wyczarować coś podobnego i muszę przyznać, że prostota zawsze się obroni! Amarantus, miód, orzechy i siemię lniane, czyli same pyszności.

Pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka w sam raz na wiosnę. Bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu!

amarantuski 1

Składniki:

2 szklanki amarantusa ekspandowanego
4 łyżki miodu (oby tylko nie sztucznego!)
4 łyżki siemienia lnianego
garść orzechów włoskich
1 jajko
2 łyżki dżemu lub konfitury (ja użyłam brzoskwiniowej)

amarantuski 2

Przygotowanie:

1. Orzechy drobno siekamy. Prażymy na patelni z siemieniem lnianym.

2.  Przestudzone siemię lniane z orzechami mieszamy z resztą składników.

3. Z powstałej masy formujemy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy.

4. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Smacznego,

Dafne 🙂

Podziel się postem z innymi

4 Komentarze

Dodaj komentarz