Amarantusianka z owocami ugotowana na mleku kokosowym to niewątpliwie bomba witaminowa i idealne śniadanie dla zapracowanych (nie tylko dla wegan).

Amarantus – przez Majów i Azteków nazwany świętą rośliną niewątpliwie zasługuje na to miano. Małe i leciutkie kuleczki są cennym źródłem białka, błonnika, selenu, żelaza oraz magnezu. Badania wykazują, że amarantus zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę, raka oraz przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi u ludzi którzy zmagają się z problemem nadciśnienia.  Poza tym są lekkostrawne i każdy kto ceni sobie zdrowe odżywianie powinien w kuchennej szafce trzymać spory zasób tej świętej rośliny! 🙂

1 kiwi

Każdy wie, co to owsianka, pewnie często ją jadacie: smaczna, zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. W takie dni jak dzisiejszy, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a w szafce brak ekologicznych płatków owsianych nie zawierających glutenu, na ratunek przychodzi amarantusianka. Amarantusianka to kaszka przygotowana z amarantusa ekspandowanego ugotowana na mleku. Czas przygotowania takiego śniadania nie przekracza 5 minut, więc wymówki, że nie macie czasu na pożywne i syte śniadanie idą w niepamięć! Dziś w przepisie amarantusianka z niepozornym owocem kiwi, który polubiłam niedawno, aby przełamać swoje kulinarne stereotypy.

Składniki:

1 szklanka amarantusa
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wody
1 łyżka miodu
2 łyżki kokosu

kiwi 2

Przygotowanie:

Mleko z wodą, kokosem oraz miodem podgrzewamy, do ciepłego mleka dodajemy amarantus. Doprowadzamy do wrzenia, przelewamy do miseczek, ozdabiamy owocami i pożywne śniadanie gotowe.

kiwi 3

Smacznego 🙂

1 Response

Leave a Reply